Anasayfa / RÖPORTAJLAR / UĞUR TÜRK TTB MECLİS ÜYESİ / TRABZON’UN ETİ TRABZON’A YETMİYOR!
UĞUR TÜRK TTB MECLİS ÜYESİ / TRABZON’UN ETİ TRABZON’A YETMİYOR!
01 Aralık 2015 Salı 09:41 Yazdır



Kırmızı et protein bakımından oldukça zengin olduğundan ve damak zevkine uyduğundan sıkça tüketilen bir besin kaynağıdır.

Artan fiyatlar vatandaşın bu zengin proteinden faydalanmasına engel oluyor. Trabzon ve meşhur Akçaabat köftesi için önemli bir yere sahip olan kırmızı et ise artan fiyatından dolayı bu aralar tercih edilemiyor.

Trabzon’un etinin Trabzon’a yetmediği belirten Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu üyesi Uğur Türk’le besiciliği, artan et fiyatlarını ve alım gücünü konuştuk.

Üretici Bu İşe Destek Vermeli!

25 yıldır kasaplık yapan Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu üyesi Uğur Türk: “Kurban bayramından sonra, balık sezonu da et satışlarında düşüşe neden olmuştu toparlanacağımızı düşünürken ete zam geldi ve tekrar satışlarda düşme oldu. Besiciliğin az olması fiyatların artmasında, satışların ise düşmesinde ki en büyük etken. Fiyatların daha fazla artmaması için üretici bu işe destek vermeli.” dedi.

Besiciliğe Talep Yok

Taka: Kırmızı et fiyatlarını değerlendirir misiniz? Büyükbaş hayvancılıkta Trabzon’un Türkiye’ye oranı nedir? Trabzon’da besiciliğe yeteri kadar önem veriliyor mu?

Uğur Türk: “Şuan vatandaşın alım gücüne göre fiyatlar yüksek. Bu durum üzerinde besiciğe talep olmaması, hayvancılık alanlarının imara açılması, köylerden şehir merkezlerine göç olayları etkili. Trabzon’un büyükbaş hayvancılıkta Türkiye’ye oranı ise maalesef çok düşük çünkü insanlar besicilik yapmıyor yeni nesil bu işi kazançlı olmaması ve zahmetinin fazla olmasından dolayı tercih etmiyor.”

Akçaabat Köftesinin Eti Bile Başka İllerden Karşılanıyor

Taka: Devlet besicilere yeteri kadar destek oluyor mu?

Uğur Türk: “Devlet şuanda elinden geldiği kadar destek veriyor. Hibe ve kalkınma fonları veriyor. Bu şekilde hayvancılığı ideal hale getirmeye çalışıyor. Eskiden tabi ki hem devletin eksik yanları vardı, koşullarda bu kadar iyi değildi ama şuan gerekli yardımlar yapıyor ve bu durumda bile eskisi kadar hayvancılık yapılmıyor. Karadeniz de hayvancılık oranı düşük, Trabzon’un eti Trabzon’a yetmiyor. Hatta bazı durumlarda Trabzon için önemli olan Akçaabat köftesinin eti bile başka illerden karşılanıyor.”

Kaçak Et Haksız Rekabete Neden Oluyor

Taka: Kaçak et haberleri ile çok sık karşılaşıyoruz, fiyatlar bu kadar yüksekken fırsatçılar tekrar piyasaya çıkabilir bu konuda nasıl önlemler alınıyor?

Uğur Türk: “Evet ülkemize kaçak et sorunu yaşanmakta bu durum ise haksız rekabete neden olmakta. Mesela müşteri “sizde pahalı başka yerde ucuz” diye bizi suçluyor. Devlet denetlemelerle kaçak etin önüne geçmeye çalışıyor ama vatandaşta bu konuda dikkatli olmalı, genel fiyatların altında satış yapan ve belgesi olmayan kasaplardan et alışverişinde bulunmamalı.”

Taka: Fiyatların daha çok artmaması için neler yapılabilir?

Uğur Türk: “Devlet şuan besiciliğe yeteri kadar destek ve teşvik veriyor vatandaşında bu işe el atması lazım.

Besicilik artmalı böylelikle üretim olur ve fiyatlar düşer.

Hem ülke içindeki kalkınmada sağlanmış olur, et ihtiyacımız dışarıdan sağlamayız.”

Taka: Peki Ticaret Borsası Trabzon’da büyükbaş hayvancılık için neler yapıyor?

Uğur Türk: “Borsamız, besicilere teşvik ve bilgilendirme yapıyor. Bunlar açılan hayvan besiciliği fuarlarıyla gerçekleşiyor. Besiciler borsanın programlarını takip ederek hayvancılık hakkında verimli bilgiler elde edebilirler.”

UĞUR TÜRK - Meclis Üyesi
Diğer Yazıları :
  Pazarkapı Mahallesi Sahil Cad. No:105 61200 Ortahisar / Trabzon
T. 0462 326 45 05    F. 0462 326 09 66

tb.org.tr