Anasayfa / RÖPORTAJLAR / BİYOLOJİ OKUDU, FIRINCI OLDU...
BİYOLOJİ OKUDU, FIRINCI OLDU...
10 Kasım 2009 Salı 00:00 Yazdır
Hakkı Ayvaz, şimdi Fındıklı Ekmek de üretiyor...
Ekmekten sonra fındığı galetaya da koyacağız…


Trabzon Ticaret Borsası tarafından Mayıs ayında başlatılan ve büyük ilgi gören ‘Fındıklı Ekmek’ projesinde ikinci aşamaya geçildi. İlk aşamada Trabzon’da başlatılan çalışma daha sonra sırasıyla; Giresun, Kocaeli, Bursa ve İzmir’de de sürdürüldü. Borsa tarafından, fındıklı ekmek ve mamullerinde üretim yapacaklara fındık unu sağlanmıştı.
Trabzon’da ikinci aşamada  Kaşüstü Beldesindeki Somuncu Baba Un Mamulleri’nde 400 gram olarak üretilmeye başlanan  ve 1 liradan satılan Fındıklı Ekmeklere ilgi her geçen gün artıyor. İşletmeci Hakkı Ayvaz, fındıklı ekmeğin yöre ekonomisi için olduğu kadar insan sağılığı için de önemli olduğunu vurgulayarak, destek verilmesi halinde amacına ulaşacağını söyledi.
Geçmiş yıllarda merak sardığı fırın işletmeciliği işinde 17 yıldır başarıyla hizmet veren Ayvaz’ın,  mesleği  ve fındıklı ekmek projesi ile ilgili görüşleri:

Biyolog idim,  fırıncı oldum…
Asıl mesleğim Biyolog. Ancak kendi mesleğimi yapamadım.  O zamanlarda burası market idi. Yanımızda da fırın vardı. Çok kötü kullanılıyordu ve oradan ekmek almaya pek cesaret edemezdim. Sürekli bir merak içindeydim. Acaba bu işi yapabilir miyim? Yapsam nasıl başarılı olurum?  Temiz ve hijyene çok önem veririm. Bunun için araştırdım hatta Avrupa’ya bile gittim. Oradaki fırınların çalışma şekillerini gördüm. Sonra geldim ve hiç bilmediğim bir işe giriştim.
Ustalarımla birlikte gece gündüz sabahlara kadar çalıştık. Hem yiyeceğim, hem üreteceğim, hem de satacağım. Bunu nasıl başarırım? Diye kendi kendime muhasebe yaptım. Allah’ıma şükürler olsun ki 17 yıldır başarıyla bu işi yürüttük.

Cesaret her şeyin başıdır…
Hiç bilmediğin bir işe girişmek büyük cesaret ister. Biz bu cesareti dedelerimizden aldık. Askerden sonra ikinci üniversite İslami İlimleri bitirdim. Sonuçta bu dünyaya yeniden gelme şansımız yok. Ne yapıp edip Allah’ın rızasını kazanmamız lazım. Projelere açık insanım. Fındıklı Ekmek projesini ilk başlarda duymuştuk ancak o zaman alt yapımız müsait değildi.

Destek verilirse başarılı oluruz…
Fındıklı Ekmek projesinde bizi asıl cesaretlendiren Borsa Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu oldu. Bizde bir deneyelim zararlı çıkmayız dedik. Başlarda 5 adet yaptığımız ekmek gün geçtikçe artmaya başladı. Şimdi sayımız 30 ‘ları buldu. Gayet olumlu izlenimler alıyoruz. Ancak şunu belirtmeliyim ki; biz üretimde yüzde 10 değil de, yüzde 13 oranında 2-5 mm aralığındaki fındık unlarını kullanıyoruz. Bunun tüketici tarafından daha çok tercih edildiğini tespit ettik. Hedefimiz borsanın desteğinden sonra da fındıklı ekmek üretimine devam etmektir. Borsa bizi cesaretlendirdi artık gerisi bize düşüyor. Yakında büyük marketlere de girmeye başlayacağız.

Halkımızda ekmek kültürü yok…
Vatandaşı bazen anlamak mümkün olmuyor. Bizim halkımızda nedense bir beyaz ekmek hastalığı var. Esmer ekmeğe sıcak bakmıyor. Seçici insan çok az. Ekmek kültürümüz hiç yok gibi. Fındık bizim yöremizin vazgeçilmez ürünü. Ayrıca bir çok yararı da var. Bunu ne yazık ki bir çok kimse bilmiyor. Bilen, bilmeyene fındıklı ekmeği yedirmemiz lazım. Biz bazen burada müşterilerimize bilgiler veriyoruz. Onları tetikliyoruz. Promosyonlarla tattırıyoruz. Şimdilik tanıtım fiyatı olarak 1 liradan satıyoruz. Ürün yelpazesini artırdıkça yeni bir imalathane ve istihdam gerekecek. Şu an biraz zor görünüyor ama ileride ne olur bilemeyiz. Önümüzdeki günlerde sadece fındıklı ekmekle sınırlı kalmayacağız. Fındıklı galeta, poğaça, açma, simit üretimi de yapmayı düşünüyoruz”.

Öte yandan Hakkı Ayvaz’ın başlarda pek anlaşamayıp fikir ayrılığına düştüğü ancak sonradan en büyük yardımcısı olan 28 yaşındaki oğlu Haşim Ayvaz da görüşlerini şöyle aktardı:

Ticaret sevgisi ağır bastı...    
Liseyi bitirdikten sonra babamın yanında çalışmaya başladım. Ticaret sevgisi daha ağır bastığından okumayı düşünmedim yoksa ayrı bir sebebi yok. Okul dönüşleri babama yardım ediyordum. Yeri geldi bulaşık yıkadım, yeri geldi hamur kestim. Okumadığım için pişmanlık duymadım mı ? Duydum elbette ama dediğim gibi ticaret yapma sevdası daha ağır bastı.
Babamın hiç bilmediği bir işe girişmesi gerçekten büyük cesaretti. Çok çalıştı, onu göremediğim geceler çok olmuştur. Yanında çalışmaya başlayınca başlarda anlaşamadık. Çünkü çok titiz ve işinde hassastır. Bizde genç olduğumuzdan onu anlayamadık. Şimdi gayet iyi anlaşıyoruz. 5 yıldır babamla birlikte çalışıyorum.
Doğal ekmek projemiz var. Onu yapıyoruz ancak en büyük hedefimiz mayasız natürel ekmek üretmek. Büyük fabrikalar büyük kasımlara hitap edince normal piyasadaki fırınlar bundan etkilendi. Biz elimizden geldiğince mücadele etmeye çalışıyoruz. Ama fırıncılık işi ne kadar zorunlu bir meslek olsa da gerçekten zor bir zanaat diye düşünüyorum.

Fındıklı Ekmek iyi düşünülmüş bir proje...
Fındıklı Ekmek konusunda babam gerekeni anlattı. Gerçekten iyi düşünülmüş bir proje. Başlarda az sayıda yapıyorduk ancak talep artınca sayıyı artırdık. Daha da artacağa benziyor. Babamın da dediği gibi tüm halkımız arka çıkar, desteklenirse bu projenin ses getireceği kanısındayım.

Röportaj: Ömer ALTUNTAŞ



Hakkı Ayvaz - Somuncu Baba
  Pazarkapı Mahallesi Sahil Cad. No:105 61200 Ortahisar / Trabzon
T. 0462 326 45 05    F. 0462 326 09 66

tb.org.tr