Anasayfa / RÖPORTAJLAR / ARTIK ÜLKEMDE NE KADAR ÇAY ÜRETİLDİĞİNİ VE NE KADAR İŞLEDİĞİMİ BİLİYORUM.
ARTIK ÜLKEMDE NE KADAR ÇAY ÜRETİLDİĞİNİ VE NE KADAR İŞLEDİĞİMİ BİLİYORUM.
28 Ocak 2011 Cuma 00:00 Yazdır
Dünden Bugüne Çay..

Çay sektöründe son yıllarda atılan adımlar olumlu sonuçlar vermiştir. Bu sonuçlar çay sektörü açısından oldukça önem taşımaktadır. Bu önemli gelişmelerde Trabzon ve Rize Ticaret ve Sanayi Odası ile Borsalarının katkısı oldukça büyüktür.

Çay ilk kez M.Ö. Çin’de bir şifa bitkisi olarak bulunmuştur. Ülkemize ise Tanzimat döneminde Japonlar tarafından getirilip Bursa’ya ekilmiştir. Ancak Bursa’nın iklimi çay tarımına elverişli olmadığından bunda muvaffak olunamamıştır.

Ülkemizde çay ile ilk uğraşan Hacı Mehmet İzzet Efendi olmuştur. Daha sonra 1917 yılında Ali Rıza Efendi’nin de aralarında bulunduğu birkaç kişi kurdukları grup ile Batum ve çevresinde incelemelerde bulundular. Netice itibariyle ülkemizde çayın üretimine uygun yer Rize ve çevresi seçildi. Batum’dan getirilen tohumlar Rize’nin Fenerli mahallesinde resmen üretilmeye başlandı. Dolayısıyla Rize, Trabzon ve Giresun illerinin gelir kaynağı haline gelen çay, ülkemize bu şekilde girmiş oldu.

Ancak 1960 yılına kadar çay imalatının belli bir şekli yoktu. Serin bir ortamda kurutulup, kaynar su ile dem verilirdi. Bugün ise çayı soldurma, fermantasyon ve kurutma esaslarına göre üretilip kalitesini ise bu üç unsur belirlemektedir.

Bölgemiz ikliminden dolayı çay sadece Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yetişmektedir. Avrupa ülkelerinde dahi çay üretilmemektedir. Ülkemizde çay üretimi konusunda tam anlamıyla teknik bir yeterlilik mevcut değildir. Çayın ülkemize girdiği ilk günden beri belli bir üretim ve demleme standartlarının olmadığını söylemek sanırım yanlış olmaz.

İlerleyen yıllarda ise kaçak çayın gündeme gelmesi ilk tedirginliğimizi oluşturdu. Kaçak çayın ülkemize girmesiyle başta bölgemiz olmak üzere ülke ekonomisi büyük zarar görmüştür.
Kaçak çayın boyutu tahminlerimizin çok daha üzerinde bir yere ulaştı. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar ve denetimler kaçak çayın biraz olsun önüne geçmiştir.

Ne kadar üretip ne kadar sattığımızı, talebin de ne kadar olduğu konularında bu güne kadar herhangi bir bilgimiz yoktu. Tarladan başlayıp demliğe kadar geçen süre zarfında onlarca sorunlarla karşılaşıyorduk. Hatta çayımızı bir marka haline bile getirememiştik. Bu olaylardan dolayıdır ki, çay sektörüne olan inancımı yitirmiştim. Ancak son yıllarda yapılan reel çalışmaların sonucunu gördükten sonra inancım yerine geldi ve ümitlerim yeşerdi.

Artık ülkemde ne kadar çay üretildiğini ve ne kadar işlediğimi biliyorum. Sektöre ise bir standart geldi. Bahçeden toplanan her gram yaş çay kayıt altına alınıyor. Ürettiğimiz her gram çay ülkemizde tüketilebiliyor. Bundan dolayı da Trabzon dışında Bayburt ilinde yeni bir tesis kurarak çay sektörüne girdim. Ümitlerimiz, hem müstahsil hem de sanayiciler açısından çayın hak ettiği yere gelmesi, halkımızın daha uygun fiyatlara daha kaliteli çay tüketebilmesidir.


Mehmet YILMAZ
Yılmaz Gıda Çay Sanayi

 

  Pazarkapı Mahallesi Sahil Cad. No:105 61200 Ortahisar / Trabzon
T. 0462 326 45 05    F. 0462 326 09 66

tb.org.tr