Hobi diye başladı, Arıcı oldu

Hobi diye başladı, Arıcı oldu

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Üyesi Aydın Derya fındıkçılığın yanında arıcılıkla da meşgul oluyor. Önceleri hobi olarak başladığı arıcılığı yıllar geçtikçe ticari olarak yapmaya başlayan Derya “ Malı üretmekten ziyade pazarlamada sıkıntı yaşıyoruz. Çok profesyonel bir pazarı yok. Olanlarda çok büyük firmalar” dedi. 

Araklı’da 35 yıllık esnaf olan TTB Meclis Üyesi Aydın Derya fındıkçılığın yanında deri ticareti ve arıcılık la da ilgileniyor. Üç mesleğinde kendisinde ayrı bir yeri olduğunu belirten Derya, “Deri işi dededen kalma. Arıcılık hobiyle başladı.  Fındığın yeri ise çok ayrı” diye konuştu.

Arıcılık işinde mevsimsel dönüşümlerin önemli olduğuna vurgu yapan Aydın Derya kendine has bakımı olduğunu da ifade ederek şöyle konuştu:

“Bal, mevsime göre değişir. Toplamda 60 kovanım var. Yılda 500-600 kg bal yaparım.  Arıyı sağlıklı olması için güzel bakmak gerekiyor. Tabi birde buna hava şartlarının da müsait olması lazım. Her işte olduğu gibi arıcılıkta da bakım vardır. Hastalığı için bakım vardır. Kışlık, bahar bakımı vardır. Temizlik bakımı vardır. Bu işte hijyen çok önemli. Her sene arıların peteklerini temizler sonra aktarma yaparım. Kullandığım malzemenin hijyenine önem veririm. Bir petekte mevsime ve arının gücüne göre değişir. Türkiye ortalaması 15-16 kg’a çıkıyor. Dünyada 50-60 kg alanlar var. Arının ırkı da önemli. Bizim yörede daha çok Kafkas melezi yetişir. Daha çok çiçek ve kestane balı yapıyoruz. Bilimsel olarak siyah renkli ballar en kaliteli olanlardır. Bunun içinde en kaliteli olanı kestane balı ve kekikdir. Nefes darlığına ve ciğer hastalıklarına iyi geliyor. Bir ilaç değildir, ama zamanında tüketilirse önleyici bir tedbirdir.”

Kışın köyde yazın yaylada..

Kovanlarla kışın köyünde ilgilendiğini ancak Mayıs ayından sonra yaylaya götürdüğünü ve orada çiçek balı hazırlığına başladıklarını belirten Derya şöyle devam etti:

“Arının 8-10 hatta 20 çerçeve bal yapması lazım ki ticaret yapasın. Bal yapacak arının 10 çerçeve üzerine çıkması lazım. Zaten sezonu 20 günlük bir sezon. Arı ne yaparsa o zamanda yapıyor.”  

Fındık işinden vazgeçmem..

Araklı’daki 80 yıllık mazisi olan dükkanında 35 yıldır fındık alım satımı yapan TTB Meclis Üyesi Aydın Derya “Deri işi eskiden bir hayli ilgi gören meslekler arasındaydı. Ama artık pek yapılmıyor. Bende hatır belasına yapıyorum. Arıcılıkta stres atıyorum. Ama fındık işi benim için vazgeçilmez. Yeniden iş hayatına başlamış olsaydım yine fındık işini seçerdim. Hepsinin kendine göre çeşitli zorlukları, stresi var. Hayatım boyunca kolayı seçmedim. Belki de bu nedenle fındık ve arı işine merak sardım” dedi.