FINDIK'DA VERİMLİLİĞİ ARTTIRMAK. MURAT GÜRSOY/ ORDU OLAY GAZETESİ

FINDIK'DA VERİMLİLİĞİ ARTTIRMAK. MURAT GÜRSOY/ ORDU OLAY GAZETESİ

Ülke olarak fındıkta geçmiş yıllar rekolte fazlasını konuşurken bugün ülke olarak son yıllarda düşük rekolteyi konuşur hale geldik. Ülkemiz de özellikle fındığın merkezi konumunda ki Ordu, Giresun, Trabzon bölgelerinde fındıkta verim düşmüştür. Verimin devamlı olarak arttığı bölge Batı Karadeniz ve Samsun, Çarşamba, Terme bölgelerinde verim devamlı artıyor. Özellikle Ordu, Giresun, Trabzon bölgelerimiz de mutlaka fındıkta verimin artması gerekiyor. Ziraat odaları sadece fındıkta fiyatı değil aynı zamanda fındık da verimin artması için tarım il müdürlükleri olarak özel çalışmalar yapmalıdır. Bu konuda bölgede Ticaret borsalarının mutlaka bu konuda önemli çalışmalar yapmalıdırlar. Bu konuda Trabzon Ticaret Borsası önemli çalışmalar yapmaya başladı. Bu nedenle Trabzon Ticaret Borsasının yaptığı çalışmaları tekrar hatırlatmakta fayda var.

Kısaca anlatalım.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) koordinasyonunda sektörle ilgili tüm kesimlerin iştirak ve desteği ile geçtiğimiz yıl başlatılan ''Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi'' nin ikinci döneminde oluşturulacak örnek bahçe sayısı arttırılacak.

Aralık 2013'de başlatılan ve Şubat 2014'e kadar yaşlı ağaçlara sahip 9 bahçenin sökülüp yeniden Örnek Bahçe haline getirilmesiyle başlanan projenin ikinci döneminde yapılacak çalışmalar için toplandı.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu başkanlığında yapılan toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlığı Trabzon İl Müdür Yardımcısı Mustafa Mazlum, Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Gökhan Kızılcı ile uzmanlar katıldırlar.

Toplatıda projenin ilk aşamasında yapılan çalışmalar ve aksaklıklar gözden geçirildi. İkinci aşama çalışmalarının hazırlıklarına da önümüzdeki Haziran ayından itibaren başlanması ve yeni örnek bahçelerin oluşturulmasına da Eylül ayından itibaren geçilmesi kararlaştırldı.

Örnek bahçelerde geleneksel dikim şekli olan ocağın dışında ikili, sıralı ve tekli sistemler de uygulanıyor. Ayrıca Fındık Araştırma İstasyonu tarafından yeni çeşit olarak üretilen tescil edilen Okay 28'in tek ağaç şekliyle dikimi gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında üreticiler için 60 sayfadan oluşan 10 bin adet fındık yetiştiriciliği kitapçığı da bu dönemden itibaren üreticilere dağıtılmaya başlanacak.

Fındıkta Verim ve Katliteyi Arttırma Projesi'nin birinci kısmına Fındık Tanıtım Kurumu, TZOB, Doğu Karadeniz İhracatçı Birlikleri, Ulusal Fındık Konseyi, Türkiye Ziraat Mühendisleri Odaları Birliği, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası ile bazı özel kuruluşlar da maddi destek sağlamışlardı. Bu çalışmaların Ordu, Giresun bölglerimizde artarak devam etmesini bekliyoruz.