ÇİFTÇİ EĞİTİM PROGRAMI SONA ERDİ.

ÇİFTÇİ EĞİTİM PROGRAMI SONA ERDİ.


Türkiye’nin yanı sıra, Romanya, Moldova ve Ermenistan’dan sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin katılımı ile 2013 yılından itibaren uygulanan, Trabzon Ticaret Borsası ile Of Ziraat Odası’nın ortaklaşa yürüttüğü “Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Ortak Operasyonel Programı 2” AB destekli ECO-AGRI projesinin “4’üncü Çiftçi Eğitim Programı” Akçaabat’ta sona erdi.
Eğitim programının son gününde Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Ercişli “Çevre Kirliliği ve İnsan Sağlığı”, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden Ziraat Yüksek Mühendisi Suzan Kol da “İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım” konularında bilgiler aktardı.

Prof. Dr. Ercişli, ülke olarak tarımdan elde edilen toplam gelirin 62 milyar doları aştığını ve tarımsal büyüklük olarak Dünya’da 7, Avrupa’ da ise ilk sırada yer aldığına vurgu yaparak, tarım topraklarımızın temiz tutulmasının büyük önem taşıdığını ifade etti. Ercişli şöyle konuştu:

“Özellikle çay ve fındık bizim için oldukça stratejik ve getirisi fazla olan ürünlerimizdir. Bunun için çay ve fındık tarımında hata yapmamalı, doğru tarım uygulamaları yapmalıyız. Aşırı ve bilinçsiz tarımsal ilaç ve gübre kullanımı tarım topraklarını kirlettiği gibi çevresel kirliliğe de yol açarak, tarımsal ürünler de verim düşüklüğüne de sebep olur. Bunun yanında tarımsal kirlilik ayrıca bitki ve hayvan türlerinin yok olmasına da sebebiyet vermektedir. Kirlenen toprak, akarsuları ve neticede denizleri de kirletir. Özellikle çay tarımında kullanılan aşırı azotlu gübreler önlenmelidir. Aşırı azot kullanımı hem ekonomik hem de çevresel boyutta tehdit oluşturur”.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Suzan Kol da, “İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım” konularında çiftçileri bilgilendirdi.

Konuşmaların ardından 4 gün süren eğitim programına katılan çiftçilere katılım sertifikası, akademisyenler ve konuşmacılara da plaket verildi. 

Karadeniz Havzası Ortak Operasyonel Programı II. Teklif Çağrısı Programında yer alan, % 90 Avrupa Birliği ve geri kalan kısmı Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Of Ziraat Odası Başkanlığı tarafından yürütülen  ECO-AGRI Projesi’nin Anlaşma Makamı  Merkezi Finans ve İhale Birimi’dir.

Ulusal otoritesi Türkiye Cumhuriyeti AB Bakanlığı olan projenin tarafları Dünyada Sürdürülebilir Bir Kalkınma İçin Çevre ve İnsanı Koruma Derneği (Köstence Romanya), Moldova Fen Bilimleri Akademisi Kimya Kurumu( Moldova Cumhuriyeti), Yerevan Devlet Üniversitesi (Ermenistan) ve Trabzon Ticaret Borsası’dır.

 

Fotoğraflar :
[Trabzon Ticaret Borsası | Resmi İnternet Sitesi | tb.org.tr] [Trabzon Ticaret Borsası | Resmi İnternet Sitesi | tb.org.tr] [Trabzon Ticaret Borsası | Resmi İnternet Sitesi | tb.org.tr]