Ülkemizdeki oda ve borsaların hizmetlerinin daha da kaliteli hale getirilmesi amacıyla geliştirilmiş olan TOBB Oda/Borsa Akreditasyon Sistemi çalışmaları 10 yıldır sürdürülüyor.

2002’den itibaren uygulanmaya başlanan akreditasyon sistemiyle ciddi bir değişim ve dönüşüm sürecine giren oda ve borsaların, orta ve uzun vadeli gelecekleri için stratejik planlarını hazırlamaları gerekiyor.

8’inci dönemde akredite olacak borsalar arasında yer alan Trabzon Ticaret Borsası da (TTB), bu çerçevede hazırlıklarını sürdürüyor. Stratejik Planın hazırlanması aşamasında borsaya danışmanlık hizmeti, TOBB ETÜSEM Danışmanı ve aynı zamanda Stratejik planlama, kalite sistemleri, performans yönetimi konularında uzman ve öğretim elemanı Dr. Yüksel Vardar tarafından veriliyor.

Stratejik Plan hazırlıkları çerçevesinde borsanın paydaşları ile birlikte bir toplantı gerçekleştirildi. Paydaşlar toplantısında söz alanlar, borsanın biraz daha rol üstlenmesi gerektiği fikrini savunurken, ihracatta bir numara yıldızımız olan fındığın iyi anlatılması gerektiğini ve bu konuda borsanın çok önemli lokomotif görevi üstlendiğini söylediler.

Dr. Yüksel Vardar bütün illerde olduğu gibi Trabzon’da da ekonomiyle ilgili makro bir planlamanın üzerinde konsensüs sağlanamamasının, büyüme önündeki en büyük engel olduğuna vurgu yaparak, “Vatandaş aslında sorunu da çözümü de biliyor ama uygulayamıyor. Bunda bir eksiklik görüyorum” dedi. Vardar, oda ve borsaların eksikliklerinin planlı ve projeli olarak kolaylıkla aşılabilecek problemler olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:  

“Trabzon Ticaret Borsası orta büyüklükte bir borsamız. Oldukça güzel çalışmalar yapmışlar. Üyelerine daha iyi hizmet vermek için çaba sarf ediyorlar. Borsa ile üyeler arasında çok hızlı gelişen teknolojiye rağmen istenildiği seviyede iletişim sağlanamıyor.  Aslında bu durum sadece burası için değil, 365 oda ve borsamız için de geçerli. Bunu sağlıklı bir yapıya kavuşturabilirsek sorunlar çözülecek. “

TTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bekir Şengül’de, borsanın başta fındık olmak üzere iştigal ettiği ürünlerle ilgili ekonomik ve buna bağlı sosyal konularda ciddi çalışmalara öncelik ettiğini belirterek, akreditasyon sistemi ile bunları daha derli-toplu hale getirip, örnek olmaya devam edeceklerini  bildirdi.

TTB’nin çalışmalarında dış paydaşları arasında Trabzon Belediyesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği Genel Sekreterliği, Trabzon İl Özel İdaresi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ziraat Mühendisleri Odası, Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü gibi kuruluşlarda yer alıyor.