CİRAV’DAN TMO’YA İSTİFA ÇAĞRISI...

CİRAV’DAN TMO’YA İSTİFA ÇAĞRISI...


Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, satışa çıkardığı fındık fiyatını 1 lira artırdığı gerekçesiyle Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’ne tepki gösterdi. Cirav, başta TMO Genel Müdürü olmak üzere fındıkla ilgili birim yöneticilerini istifaya davet etti.

Cirav, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, TMO'nun yaklaşık bir ay önce stoğunda bulunan fındığı satışa çıkardığını anımsatarak, "TMO bundan bir ay kadar önce 2008 yılında aldığı fındığın bir miktarını satmaya karar verdi. 4,8 lira olarak da satış fiyatı açıkladı. 15 Ağustosa kadar bu satış için süre tanıdı. Önceki  akşam itibariyle eski fiyata 1 lira zam yaptılar. Bu, vermiş oldukları sözde durmamaktır" dedi.

Bu zamana kadar 1 aylık zaman içinde TMO'nun satmış olduğu fındık miktarının 55 bin ton civarında olduğunu ifade eden Cirav, şöyle konuştu:

"Bugün yapılan fiyat artışı aşağı yukarı 50 milyon liranın üzerinde bir paradır. Türkiye genelinde bu ürünü alan belli firmalar var. Şimdi bizim aklımıza şöyle bir soru geliyor? Acaba bu firmalar fındığı aldıktan sonra o firmalara bir kazanç sağlamak için mi bu fiyat artışını yaptılar? Bunun başka bir ekonomik gerekçesini şahsen biz bulamıyoruz. Fındık rekoltesi 1 ay önce de düşüktü. Şöyle bir savunmaları olabilir, 'Fındık rekoltesi düşük, biz fiyatı artırdık. ' Bunu deme hakları yok. Çünkü 1 ay önce konuşulan fındık rekoltesi de bugün konuşulan rekolteydi. Bu işin arka planında, acaba bu fındığı alanların bir baskısı mı söz konusu oldu da fiyat 1 lira artırıldı?  Veya bir başka kurum Fiskobirlik’e bir imtiyaz sağlamak için mi bu yapıldı? Bunu da düşünmüyor değiliz. Ancak önümüzdeki günlerde bu biraz daha netleşecek. Bakıldığında 50 milyon liralık bir aylık fark, çok cömertçe harcanan bir para. Halbuki o 50 milyon lira üreticinin 6 yıldan beri olan fındığının parasının ödenmesi için çok önemli bir kaynak. Ama bu kaynağı belli firmalara aktararak bugün böyle bir karar aldılar. Fındığın geleceği için önümüzdeki yıl için de oldukça tehlike arz ediyor. Çünkü bugün 3 yıllık fındık 6 liraya, 5,8 liraya satışa çıkarılırsa önümüzdeki yeni fındığın fiyatı da o bağlamda yüksek olacaktır. Fındığın geleceği için olumsuz bir sinyaldir. Devletin elinde kurumlar olduğu zaman, yani devlet ticarete bulaştığı zaman işte görüyorsunuz, sıkıntılar çıkıyor. "

Fındıkla ilgili bu yılki ihracatın oldukça yüksek olduğuna da değinen Cirav, "Aşağı yukarı 260-265 bin ton iç fındık ihraç ettik. İç piyasada 100 bin ton fındık tüketildi. Ancak bu yanlış politikalarla önümüzdeki yıllarda bu rakam düşüşe geçecektir. Bu kararı alan TMO yöneticilerinin, başta Genel Müdür ve fındıkla ilgili birimin yöneticilerinin derhal istifa etmeleri gerekir" diye konuştu.

Cirav, TMO'nun 2008 yılında da yine böyle bir yanlış yaptığını öne sürerek, şöyle devam etti:
"Serbest piyasada 4,5 lira olan fındığı kendileri Fiskobirlik’e  1 liraya vererek piyasayı 2 liraya düşürdüler. Farklı bir uygulama yapıyorlar. O gün biz TMO genel müdürüne istifa çağrısı yaptık. Ancak 20 gün dayanabildi ve istifa etti. Şimdi aynı istifa çağrısını bugünkü TMO'nun yönetim kurulu başkanı ve genel müdürü ile fındıkla ilgili birimdeki başkanlarına yapıyorum. Bunu son derece yanlış, birilerine menfaat sağlamak üzere yapılan bir hamle olarak görüyoruz. Bundan zannederim Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanının da haberi vardır. Eğer onun bilgisi dahilinde yapılmışsa, onun da bundan ya geri adım atması ya da gereğini yapması gerekiyor. Sizlerin aracılığıyla Başbakanın bu işe el koymasını istiyoruz. Başbakanın bu yanlış uygulamadan dönülmesini sağlamasını arzu ediyoruz. Devletin elindeki bir ürün, birilerine servet kazandırmak için oraya koyulmuş bir ürün değildir. Eğer bu 5, 8 lira olacaksa, bunu bir ay önce yapmalıydınız. Bugün değil. Belli miktarda bir fındığı sattıktan sonra bunu yapmak son derece yanlıştır. Bunun hiçbir tutarlılığı yoktur. Kaldı ki 15 Ağustos'a kadar bu fiyatı sabit tutacağınızı kamuoyuna deklare etmişsiniz. Bundan ihracatçı, bu işlerin içinde olmayan insanlar ciddi zarar görmüşlerdir. "

2011 yılı fındığın serbest piyasada alım fiyatının 6 liradan başlayabileceğini de kaydeden Mehmet Cirav, bu yapının böyle devam etmesi halinde üreticinin bundan ciddi menfaatleneceğini belirterek,  “6 lira veya bunun üzerindeki bir fiyattan başlangıç olabilir. Ama yüksek fiyattan başladığı zaman üreticiler o yüksek fiyatı yüksek olduğu zaman değerlendirmelidir. Bunda fayda vardır. Daha sonra daha farklı şeyler olabilir. Bugün 5, 8 lira yapan, yarın 3, 8 lira yapabilir" diye konuştu.