Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye'nin 2002 yılında toplam tohumluk üretiminin 145 bin ton olduğunu, 2009 ise bu rakamın 385 bin tona çıktığını belirterek, yüzde 165’lik bir artış sağladıklarını söyledi.Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye Tohumcular Birliği'nin, Dedeman Otel'deki 2. Olağan Genel Kurulu'na katıldı.
Bakan Eker, Türkiye'nin dekar başına buğdayda 60-70 kilogram verim alırken, şimdi dekar başına sulu şartlarda 400-500 kilogram, kuru şartlarda 250-300 kilogram verim aldığını söyledi. Tohumculuk konusunda yaptıkları çalışmaları anlatan Bakan Eker, şöyle konuştu:
“Sertifikalı tohum üretimine büyük önem verdik. 2005 yılında sertifikalı tohum kullanımını destekleme kapsamına aldık. 2008’de sertifikalı tohum üreticisine de destek verdik ve bugüne kadar 400 milyon lira ödeme yaptık. Sektörün önünü açmak için çalışıyoruz.
Tohumculukla ilgili çeşitli kanunları yasalaştırdık. 20 yıl ıslahçı hakları kanunu çıkarılmadığında sesi çıkmayanlar, bugün ‘Türkiye şu kadar ithalat yapıyor' diyerek ‘ucuz, yüzeysel, polemikçi bir muhalefet anlayışıyla sektörü demotive etmeye’, sektörün gelişmesini olumsuz yönde etkilemeye çalışıyorlar.
Kapasitesi açısından dünyanın 3. büyük tohum gen bankasını Ankara'da açtık. Şu an 68 bin tohum gen bankasında muhafaza edilmektedir.
Türkiye’de sebze tohumunun ithalatından bahsediliyor, ancak ihracatından söz edilmiyor. Türkiye, son 8 yılda sadece yaş meyve sebzede 3 milyar dolarlık ihracat yaptı. Bu konuda net ihracatçı bir ülkeyiz.
Yerli çeşitlerin yok olduğu yönünde de bazı yanlış bilgiler var. Ayaş domatesi de yok olmadı, memlekette var. Türkiye'de bu tohum var.
Türkiye'nin 2002'de toplam tohumluk üretimi 145 bin ton, 2009'da tohumluk üretimimiz 385 bin tona çıktı. 'Türkiye'de tohum bitti yok oldu', falan diyenler, devletin bu resmi kayıtlarına lütfen göz atsınlar. Artış yüzde 165.
Sebze tohumu üretimimiz de 2002’de bin 249 ton iken, 2009'da 2 bin 758 tona çıktı. Sebze tohumu üretimimiz 2002 yılına yüzde 121 oranında arttı.
2005 yılında hibrit sebze tohumu projesini hayata geçirdik. 5 yılda hibrit sertifikalı sebze tohumlukta yerli üretimin payı yüzde 10'dan yüzde 35'ler düzeyine çıktı. Açıkta yetiştirilen sebze tohumluklarında ise bu oran yüzde 60-70, bazılarında yüzde 90'lara kadar çıktı. Türkiye, hububatta ise bütünüyle kendi çeşitlerini kullanmaktadır.”